Whats-app-buurtpreventie

Op 1 maart 2018 wordt er een speciale Whatsapp oefening houden in samenwerking met Burgernet. Deze oefening heeft de naam “Noorderkracht” gekregen. De oefening wordt samen gedaan met de gemeente Ooststellingwerf, waardoor het bereik van de groepen, ook buiten onze gemeente, nog groter is.
Om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op deze oefening en om uitleg te geven over de twee systemen wordt op maandag 12 februari om 19:30 in het dorpshuis van Nieuw- Roden een workshop georganiseerd. De politie en gemeente willen graag laten zien dat Burgernet en WhatsApp elkaar goed kunnen aanvullen en versterken.

Burgernet is een samenwerking tussen de politie, gemeente en burgers om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een overval of beroving, diefstal of inbraak, vermissing of doorrijden na een aanrijding.

Inmiddels zijn ook WhatsAppgroepen steeds meer actief in wijken. De politie en gemeente stimuleren het opzetten van WhatsAppgroepen om elkaar te informeren over verdachte situaties. Buurtbewoners kunnen elkaar via de groep alarmeren en samen uitkijken of elkaar advies geven hoe te handelen.  WhatsApp richt zich vooral op verdachte situaties, terwijl Burgernet zich richt op de zoekactie tijdens en kort na het misdrijf. Nu zijn beide systemen nog afzonderlijk van elkaar actief. De verwachting is dat beide systemen elkaar tijdens een zoekactie goed kunnen aanvullen en versterken.

Wilt u zelf een WhatsAppgroep oprichten of heeft u al een actieve WhatsApp groep? Kom dan gerust naar de workshop die op 12 februari gaat plaatsvinden. Tijdens de workshop wordt informatie en tips gegeven over het opzetten en gebruiken van een WhatsAppgroep, al dan niet in combinatie met Burgernet. De workshop is georganiseerd door de politie en gemeente.  Als inwoner van de gemeente Noordenveld bent u van harte welkom op 12 februari in het dorpshuis in Nieuw Roden. Om 19:30 uur begint het programma. Opgave is niet nodig.

Om het geleerde in de praktijk te brengen wordt er op donderdagavond 1 maart in samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf een oefening georganiseerd. De deelnemers van WhatsAppgroepen en Burgernet kunnen dan ervaren hoe deze systemen in de praktijk werken.